Нанофили

Материалът Filtek supreme се произвежда от международния концерн 3М (абревиатура от Minnesota Mining and Manufacturing). Компанията вероятно е известна на много хора, работещи в различни области - фармацевти, лекари, строители, автобояджии, електротехници и какви ли още не. В областта на хирургията 3М предлага особено богат набор от превързочни материали (различни водоустойчиви лепенки за рани), поради което повечето хирурзи познават компанията от дълги години. Най-общо за продуктите на 3М е характерно високото качество и съответно високата цена. Същият принцип важи и за Filtek supreme. Въпросният композит беше пуснат в продажби на българския пазар през далечната 2003 година; след това, през 2005 година, беше въведен Filtek XT - съкращението ХТ означава extended (разширен), като се има предвид че материалът има подобрени свойства. През 2008 година беше въведена последната версия на материала - Filtek Ultimate. По наши лични наблюдения няма съществени различия в качествата на трите серии на Filtek, още при първата серия ни направи впечатление че материалът беше просто отличен. Това беше първият материал на българския пазар, при който стана дума за нанотехнологии - до момента имаше налични само микрохибриди и макрохибриди. Приблизително по същото време на пазара започнаха да се предлагат нанохибридни композитни материали.

Запазете си час за безплатна консултация и преглед на телефон 032 642056 или 0888 646003. Нашият екип отговаря и на запитвания по е-мейл на адрес ralev@dentist.bg, ralev_dental@abv.bg и office@ralev-dental.bg. Адресът на нашата практика можете да видите на този линк. Освен в град Пловдив, д-р Ралев работи и в градовете Сливен и Видин.

На долната схема нашият екип се е опитал да представи строежа на композитния материал. Неорганичният пълнител е с размер от порядъка на нанометри, поради което материалът се причислява към т.нар. нанофили - изключително ново високотехнологично поколение материали, плод на непрекъснати иновации и разработки на специалисти от няколко съседни области. През последните няколко години нанотехнологиите навлизат в много различни сфери от човешката дейност - електроника, химия, зъбни импланти, строителство, автомобилостроене и разбира се, самолетната индустрия. Въпросните частици са групирани в т.нар. наноклъстери (IT - специалистите най-добре знаят какво е клъстер, икономистите също обичат да използват термина). На схемата частиците на пълнителя са обозначени с тъмносини точки, които сме се опитали да групираме във въпросните клъстери. Групирането увеличава здравината на материала, въведено е от 3М и все още технологично не може да се постигне от VOCO, както не без гордост заявяват представителите на 3М за България. През периода 2006 - 2010 година повечето производители на дентални материали въведоха нанохибридни обтуровачни материали; много малко обаче са нанофилите на пазара. Причината за това са ниската цена, лесният технологичен процес на производство и отличните качества на нанохибридите. Много производители залагат и на микрохибриди - въпреки по-малката механична здравина те също имат добри качества. Дори през 2019 година все още е налице тотална доминация на нанохибридите - на практика на българския пазар на дентални материали няма друг нанофил освен Filtek Supreme и Filtek Ultimate при наличието на огромен брой композитни възстановителни материали.

На схемата върху повърхността на материала се забелязва светлосин слой - това е свързващата система, която винаги се нанася върху всяка готова обтурация. Повечето свързващи системи съдържат и единични частици пълнител.

Постепенно при всеки материал се наблюдава износване, при което се откъртват частици от пълнителя и повърхността му се награпавява. При Filtek supreme обаче се абразират единични частици, а не цели клъстери. Това е причина за дългото запазване на блясъка и гладкостта на материала с течение на времето. Всичко това е показано на схемата долу - при абразията на материала неговата повърхност се запазва сравнително добре полирана; върху нея се образува жълт слой от слюнчени протеини, микроорганизми, хранителни остатъци и десквамирани епителни клетки. Въпросният слой започва да се образува няколко часа след полиране на обтурацията и нормално е наличен при всеки един пациент.

При някои други нанофилни композити (например Diamond Crown - Dental Research Laboratories - USA) дори с течение на дъвкателната дейност обтурацията се полира допълнително - това също се дължи на малкия размер на частиците на пълнежа, които се изронват по време на дъвчене. Въпреки че Filtek Supreme и Filtek Ultimate са едни от малкото класически нанофили на българския пазар, има и още един производител, който предлага модифицирани нанофили. Става въпрос за вече споменатия DRM - САЩ с техния композит от най-висок клас Diamond Crown. При композита на DRM има подобно групиране на неорганичните частици в клъстери, но в центъра на всеки клъстер е налице по едно керамично ядро - то води до повишена механична устойчивост на материала. Поради тези свои усложнени структурни особености на материала композитът на DRM не може да се класифицира като нанофил или нанохибрид; според основателя на компанията д-р Самюъл Уекнайн от САЩ е най-правилно този композит да се нарича нанокерамична възстановителна система. Вносител на композита на DRM за България е Ралев Дентал АД.

Схема на нанофилния композит на DRM - САЩ. Вътрешната структура на композита е доста усложнена - както се вижда на схемата. Включени са доста по-обемни керамични структури - на схемата те са означени с лилави звезди. Те от своя страна образуват клъстери със свързващите молекули - те са маркирани с червените точки. Свързващите молекули са посредник между керамичния пълнеж и молекулите на мономера - последните са означени със зелени спирали. Размерът на тези свързващи молекули е от порядъка на нанометри - като химичен състав те са сходни с химичния състав на неорганичния пълнеж на другите композитни материали. От своя страна керамичните частици не се отличават от керамиката, която зъботехниците нанасят върху метални или циркониеви скелети и подлежи на синтероване; тук обаче няма как да се извърши процес на синтероване, тъй като материалът се използва за директни реставрации в устата на пациента и там няма как да се повиши температурата до 600 - 700 градуса по Целзий. Поради това свързването на керамичните и неорганичните частици се извършва чрез полимеризация на органичните мономерни молекули. Като химичен състав те не включват стандартния BiS - GMA; при DRM се използва мономер, който се използва и в ортопедията и травматологията за ставно протезиране и поради това е много биологично поносим. Според наши лични наблюдения нанокерамичната възстановителна система на DRM се понася отлично от меките тъкани - стига, разбира се, зъболекарят да успее да изолира зъбната повърхност от слюнка и гингивалана течност. При успешна изолация гингивалният епител и съединителна тъкан срастват с композитния материал бързо и сигурно, подобно на начина, по който те срастват с естествения зъб на пациента.

Подобно на нанофилния композит на 3М, и при износването на материала на DRM не се отделят цели клъстери. Отделят се единствено единични молекули от свързващата фаза - по този начин гладкостта на зъбното възстановяване се запазва. Отделят се и молекулите на мономера - зелените спирали, тъй като дори и в полимеризирано състояние те не могат да се сравняват по твърдост с керамичната фаза. Според производителя с течение на времето степента на гладкост на възстановителния материал дори се увеличава - тъй като при дъвчене храната допълнително полира повърхнсотта на реставрацията. Според нашите клинични наблюдения това твърдение отговаря на истината на 100 процента - след една година вече изградените реставрации са по-гладки, отколкото след окончателното полиране при поставяне. Отново се образува жълтият слой, показан и описан при материала на 3М.

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.salifarif.com

Рилски езера    Зъбни импланти - Ралев Дентал    Пирин    Черно море

Адрес на нашата дентална практика    Композит    Лицево - челюстна хирургия

Запазете си час за безплатна консултация и преглед на телефон 032 642056. Нашият екип отговаря и на запитвания по е-мейл на адрес ralev@dentist.bg

Дентална клиника    Туристическият информационен сайт

Д-р Самюъл Уекнайн, основателят на фирмата Dental Research Materials - САЩ, един ден преди лекция по възстановителна дентална медицина в град София. Д-р Уекнайн е идвал в България през месец май 2017 година по време на един от семинарите, организиран от Ралев Дентал АД. Снимки от въпросния семинар можете да видите на този линк... Интересното е че д-р Уекнайн е основател и на производителя на дентални материали Pentron; има и участие в много други стартъпи в областта на индустриалната химия и производството на дентални материали. Завършил е магистратура по дентална медицина и индустриална химия като второ висше образование в Масачузетския Технологичен Институт. Д-р Уекнайн е автор на оригинална разработка за директно изграждане на корони върху зъбни импланти в устата на пациента - отново с помощта на нанокерамична възстановителна система и свързващи системи за метал, с които този материал се свързва към имплантатната надстройка (абатмънт). Всичко това показва все по-широките индикации на композитните материали в съвременната дентална медицина, дори и в имплантологията.

Д-р Анико Бакос (Унгария), д-р Самюъл Уекнайн (САЩ) и д-р Евелина Маркова - Ралева (България) един ден преди семинара в град София