Периодонтити

При острите периодонтити (схемата вляво) възпалението е ексудативно - образува се течност, богата на клетки и белтъчни молекули. В началото ексудатът е серозен, а впоследствие става гноен; възможно е и първично формиране на гноен ексудат. При серозния ексудат клетките са малко, преобладават течната съставка на кръвта, слуз и различни белтъчни молекули. Серозното възпаление обикновено не протича тежко и е напълно възвратимо, тъй като не настъпват тежки увреждания на клетките и междуклетъчното вещество. Клинично зъбът се усеща по-висок от пациента, болезнен при почукване и дъвчене. Пациентът може да посочи точно кой зъб го боли. Според старите автори това е характерно за пулпитите, а не за периодонтитие; според съвременните проучвания обаче при пулпит болката е с неопределена локализация (понякога във всички зъби от съответната страна), а при периодонтит е локализирана. Логично - в пулпната тъкан хистологично се откриват само болкови рецептори, а в периодонциума - и рецептори за допир и натиск, които спомагат за локализирането на болката.

                          

При гноен ексудат течността е богата на клетки - най-вече левкоцити. Заедно с тях се срещат бактерии и разпаднати клетки. Жълтият цвят на гнойта се дължи на отделените при разпада на левкоцитите липидни субстанции. Гнойното възпаление протича общо взето по-тежко, с по-изразени местни и общи прояви. Зъбът е силно болезнен, дори само при докосване. Първоначално гнойта се локализира в периодонталната цепка (между корена на зъба и костта), впоследствие се разпространява и между костните гредички. На следващия етап от развитието на процеса гнойта достига под периоста - плътна съединителнотъканна обвивка, покриваща костта и означена като синя линия на схемата. Тогава болката е най-силна, тъй като периостът е неразтеглив и при излив на ексудат под него силно се повишава вътретъканното налягане. Болезнена става и лигавицата в малък участък около корена на зъба. Впоследствие ексудатът пробива периоста и се излива под лигавицата (червената линия) и болката намалява, тъй като лигавицата е разтеглива. Наблюдава се обаче силно изразен оток около мястото на корена на зъба. Заедно с това гнойният ексудат може да се разпространи в съседни съединителнотъканни пространства или в спонгиозните участъци на костта, при което се развиват по тежки възпаление - абсцес, флегмон или остеомиелит.

При хроничните периодонтити (схемата вляво) възпалението е продуктивно - не се формира ексудат, а се стига до размножаване на някои видове клетки, характерни за хроничното възпаление. В костта се формира кухина, изпълнена със съединителнотъканни влакна, единични бактериални клетки, левкоцити и гигантски клетки тип "чуждо тяло". Последните се образуват при сливане на няколко левкоцита, имат големи размери и няколко ядра. Клинично това възпаление се характеризира с тъпа болка при почукване върху засегнатия зъб и при дъвчене. На определен етап може да настъпи обостряне на възпалението (при спад в имунната система, внасяне на допълнителна инфекция). Формира се ексудат и на преден план в клиничната картина излизат описаните по-горе белези на острия възпалителен процес.

Рентгенографии на зъби със запълнени коренови канали    Пародонтология

www.ralev-dental.com    www.bg-tourinfo.com    www.investor-bg.com